Reklama
 
Blog | Filip Jauce

Teď se jmenuji Yao Feili (Jao Fej-li)

Uběhl přesně rok od chvíle, kdy jsem se příhlasil ke stipendiu na Taiwan. Tento týden mi konečně začíná výuka a jsem zatraceně rád, že mám to všechno pobíhání po úřadech a papírování za sebou. Součástí tohoto procesu je však pro mě unikátní získání nové identity. Pro registraci ve škole a otevření bankovního účtu jsem totiž musel použít své čínské jméno 樂斐力 Yao Feili (Jao Fej-li). Jak jsem se k tomu dopracoval?

"Nejjednodušším" způsobem jak získat stipendium na Taiwan je být studentem oboru sinologie v Praze nebo Olomouci. Přihlásit se však mohou i studenti jiných oborů z různých škol. Existují 3 možnosti studia s možností obdržení stipendia:

Reklama

a) intenzivní studium čínštiny na vybrané škole (obvykle 6 měsíců – 1 rok)

b) magisterský program – většinou v angličtině (1 rok – 2roky) 

c) meziuniverzitní dohoda o výměně (různé)

  Pro a) a b) najdete aktuální informace na stránkách Taipei Economic and Cultural Office: www.taiwanembassy.org/cz/

  pro c) záleží na konkrétní univerzitě a jejích dohodách

Už si nepamatuji všechny kroky, které jsem musel udělat, abych se stal studentem na Taiwanu, ale probíhalo to asi takto: nechat si přeložit výpis z indexu, nechat si udělat úřední kopii maturitního vysvědčení a ověřit ministerstvem školství a ministerstvem zahraničí – to celé si nechat přeložit do angličtiny…přitom platit a platit….předložit doporučení od svých vyučujících, vyplnit žádost s krátkou motivací a vybrat si školu…pak zaplatit administrační poplatky a čekat na potvrzení o získání stipendia. Posléze udělat další administrační proceduru s vybranou školou, opět vyplňování formulářů a zaslání poštou.

Tento krok se mi málem nepovedlo udělat, jelikož jsem se jako jediný český student ucházel o studium v letním semestru 2009, a tak na mě v Taipei zapomněli. No a protože potvrzení od školy mělo být zasláno zpět do taiwanského zastupitelství koncem června 2008 nehledě na pozdější začátek studia, hrozilo mi najednou odebrání stipendia. Naštěstí to dopadlo dobře.

Kromě přerušení studia na ekonomce, obligatorního vyřízení cestovního pojištění, poměrně drahé letenky a víza (další tisíce Kč) jsem se musel v Taipei nahlásit na imigračním úřadě a získat ID číslo. Následující registrace ve škole, výběr kurzu, koupě taiwanské simkarty a razítka se svým jménem ve znacích pro založení bankovního účtu už probíhaly v čínštině.

Zejména návštěva banky mě pobavila. Nejenže jsem rozumněl tak asi jen 60% tomu, co mi milé asistentky vykládaly, ale také než jsem stačil říct švec, už jsem měl kompletní služby s e-bankingem a kreditkou vyřízeny. Pokud se chci přihlásit ke svému účtu musím použít své čínské jméno 樂斐力 a rok narození v 70. letech 1. století (na Taiwanu je teď rok 98 podle založení čínské republiky v roce 1911). 

Určitě jsem nezmínil všechno, co je potřeba k započetí studia na Taiwanu, ale věřím, že celý proces stál zato. Alespoň mám novou identitu. Jmenuji se Yao, Yao Feili.