Reklama
 
Blog | Filip Jauce

Do Bangkoku za dvě pětky

Je tomu skutečně tak. Letěl jsem do Thajska za pouhých 20 USD a to je teprve začátek nové éry cestování po Asii...

  Nikdy nebylo cestování po jihovýchodní Asii tak pohodlné jako nyní. Je to hlavně díky rychle se rozrůstající nízkonákladové letecké společnosti AirAsia. Abych upřesnil tu šíleně nízkou cenu, musím dodat, že jsem letěl z Kuala Lumpur v Malajsii a jednalo se o jednosměrnou cestu. Nicméně cena zahrnuje všechny poplatky!

  Při letu z Kambodže do Malajsie jsem objevil podvod, jakým nás leckteré aerolinky obírají o peníze. Jde o jídlo na palubě. Slyšel jsem, jak se před pár roky začaly slevňovat některé trasy klasických aerolinek s tím, že cestující nedostane za letu najíst a napít. K mému překvapení jsem si u letušky Air Asia objednal malajskou specialitu nasi lemak za asi 80 Kč v kvalitě převyšující obdobnou stravu jiných společností. Kdybych si to samé jídlo rezervoval ještě před odletem, tak bych dostal slevu navíc. To je jen jeden z příkladů, jak se dají snížit celkové náklady. Jinak mi naprosto vyhovoval rychlý a přehledný internetový rezervační systém. K odbavení se chodí bez letenky a stačí jen ukázat pas.

  A teď přichází to hlavní. AirAsia neotálí a rozjíždí pro nás Čechy zajímavou odletovou destinaci, Londýn. Pokud byste se chtěli podívat do Malajsie například o letních prázdninách, zaplatíte zajedno směrnou cestu jen 6000 Kč. Proč si tedy rovnou nenaplánovat prázdniny na stránkách AirAsia? Kromě toho je nad slunce jasné, že u Londýna expanze malajské společnosti nekončí. Jednou z plánovaných nových destinací v blízké budoucnosti je prý určitě i Praha. Škoda, že Airbus nestíhá vyrábět letadla rychleji.

Reklama

  Z dalších zajímavých informací bych uvedl, že AirAsia byla založena již v roce 1993. Současný majitel Tony Fernandes ji zadluženou koupil v roce 2001 za symbolický 1 ringit a hned rok nato firma prokázala zisk. Před dvěma lety si AirAsia otevřela vlastní nízkonákladový terminál (LCCT), kde odbavuje 10 milionů pasažérů ročně. Kromě jednoho menšího incidentu zatím společnost operuje s čístým štítem. Mottem AirAsia je jednoduše „Každý teď může létat“!